Käru muuseum Sillamäe muuseumi külas

7 oktoober 2022

14. oktoobril kell 16.00 avatakse Sillamäe Muuseumis Aljona Suržikova koostatud näitus „Naiste õiguste ja naiste pesu ajalugu ühes kärus“.

Näitus heidab pilgu naiste ühiskondliku positsiooni ja õiguste arengule läbi sisustus- ja tarbeesemete ning muutuste moes ja rõivastuses.

Huviline leiab väljapanekult ajaloolisi fakte, saab näha 19. sajandi esimest naiste aluspesu, 19. sajandi lõpust pärit lapsekärusid, 20. sajandi esimesi kokkupandavaid lapsekärusid, 1920ndate keskpaiga naiste tualett-tarbeid ning ka ebatavalisi laste transpordivahendeid, mis olid kunagi haruldased, kuid on nüüd tuttavad kõigile.

Näitus saab teoks Järvamaal Käru asulas paikneva kärude muuseumi projekti „Naised lükkavad“ raames. Näituse autor ja muuseumi juht Aljona Suržikova, keda avalikkus tunneb ka kui sotsiaalselt tundlikke teemasid kajastavate dokumentaalfilmide režissööri, tutvustab projekti nii: 

Projekti esimene osa on loengusari naistest ajaloost, huvitavatest kultuuri-, kunsti- ja poliitika- jm tegelastest. Loengud toimuvad Käru muuseumis kord kuus 2021. aasta novembrist 2022. aasta oktoobrini ja neid saab vaadata Käru Muuseumi Youtube kanalil https://www.youtube.com/watch?v=2ddm4k4_KaY&list=PL1q4WAxprnDVSYF8juZmp7-w7NtqP_Ruk.

Näitus, mis on juba väljas olnud Tallinnas ja Narvas, Tartus ja Maardus, on projekti teine osa. Kolmanda osa moodustab Raadio 4-s naiste ajaloost ja erilistest naistest rääkiv saatesari, mida juhtis Kira Evve https://r4.err.ee/1608544894/zhenwiny-ruljat

Aljona Suržikova sõnul tuli tal idee luua näitus naiste õigustest juba ammu. Nii veider kui see esmapilgul ka ei paista, nägi ta seost naiste õiguste ja naiste riietuse muutumise vahel. Suurte muutustena toob ta välja korsettidest loobumise, sufražettide julguse tõmmata jalga pantaloonid ja istuda ratta selga või naispilootide otsuse panna lendamiseks selga meesterõivad.

Näituse korraldaja on  MTÜ Käru Heade Tegude Muuseum koostöös Sillamäe Muuseumiga.

Projekti „Naised lükkavad“ toetab Aktiivsete Kodanike Fond, mille esindaja Eestis on Avatud Eesti Fond koos Eesti Vabaühenduste Liiduga.

<< Tagasi uudistele