Keisri jahtlaev "Standart"

31 jaanuar 2019

Riiklik näituste ja muuseumikeskus РОСФОТО esitleb Sillamäe Muuseumis näitusprojekti

 

«JAHTLAEV “STANDART” JA VIIMASE VENE KEISRI PEREKOND»

 

Näitus põhineb mälestustel ja aastatel 1906−1916 jahil teeninud II järgu kapteni N. V. Sablini fotoarhiivil. Enamiku fotode autoriks on Vene impeeriumi viimase keisri piltnik A. K. Jagelski, kellele kuulus ka õigus keiserliku perekonna filmimiseks. Näituse põhiosa moodustavad jahiga seotud fotod ja ainulaadne filmikroonika.

Jahtlaeva pardal tehtud fotod on vähetuntud, kajastades keiserliku perekonna isikliku elu. Kuna pildid olid mõeldud isiklikuks kasutamiseks, on neis tunda siirust ja otsekohesust.

Näitus on pühendatud saja aasta möödumisele viimase Vene keisri perekonna hukkamisest ja Nikolai II 150. sünniaastapäevale (1868-1918).

Näituseprojektis osalesid ROSFOTO, Venemaa Riiklik Sõjamerelaevastiku Arhiiv, Venemaa Riiklik Kino- ja fotodokumentide Arhiiv.  

Tallinna vene muuseum täiendas näitust Eesti mäluasutustes leiduvate materjalide ning väljavõtetega Tallinna ajalehtedest, kus kajastati rohkelt keiser Nikolai II visiiti ning jahtlaeval «Standart» toimunud kohtumisi Prantsusmaa ja Saksamaa valitsejatega.

Jahtlaev “Standart”   Troonipärija, kroonprints Aleksei koos õdedega piknikul  Kuningas Edward VII, imperaator Nikolai II (paremal) ja Walesi prints Georg “Standarti” pardal

 

<< Tagasi uudistele